Blog

Omul a cucerit Cosmosul si a faurit multe lucruri care nu puteau fi nici macar banuite in vechime. Totusi acest om inca nu stie cine este, de unde vine si dupa ce tipar divin se construieste.

Citeste mai mult  


Exista numeroase studii realizate cu ajutorul encefalogramelor electrice EEG care arata ca muzica influenteaza amplitudinea si frecventa undelor cerebrale, respiratia si rezistenta electrica a pielii; face ca pupilele sa se dilate iar anumite tipuri de muzica pot creste tensiunea si pulsul.

Citeste mai mult  


Dezvoltarea fiintei umane este deseori dificil de studiat. In comparatie cu viata plantelor si a animalelor unde speciile se dezvolta aproape independent de la nastere, fiintele umane se nasc fara aceast tip de independenta si au nevoie de multa grija si atentie constanta. Aceasta dependenta stransa creeaza o legatura puternica intre copil si persoana care il ingrijeste in mod special.

Citeste mai mult  


In cartea “Descoperirea Copilului”, Maria Montessori vorbeste despre ceea ce se numeste simtul stereognostic, simt care se refera la identificarea obiectelor pe baza reliefului lor.
“Sa recunoastem forma unui obiect atingandu-l peste tot cu varfurile degetelor, precum fac orbii, nu este doar un exercitiu pentru simtul atingerii. De fapt, prin simtul “atingerii” se percep doar calitatile superficiale precum netezimea sau asprimea. In schimb, cand mana si bratul sunt purtate peste un obiect, atingerii i se adauga si miscare. Aceasta adaugare este atribuita unui simt special, un al saselea simt, denumit simt muscular, care permite multor impresii sa fie depozitate in “memoria musculara”, cea care tine minte toate miscarile efectuate.

Citeste mai mult  


Cand copiii mici folosesc materialele de la activitatile artistice spunem de obicei ca mazgalesc (scribble). Cuvantul “scribble” provine din limba Latina si inseamna a scrie sau a desena cu graba fara a se ingriji de vizibilitate sau valoare, semne indescifrabile sau fara sens. Majoritatea oamenilor cred acest lucru despre munca celor mici.

Citeste mai mult