Alegem hrana sanatoasa!

 

Hrana holistica si organica a fost preocuparea scolii noastre din ziua in care s-a deschis si a fost primul motiv pentru care a aparut Echilibria. Si cum hrana autentica pentru copii, preparata in bucataria proprie, nu putea exista fara o educatie autentica, am adaugat foarte repede si pedagogia Montessori care a intregit conceptul unic oferit de catre noi, acesta fiind un pionierat in Romania si Europa in general.

Cred cu tarie ca Maria Montessori ar fi adresat aspectul hranei holistice si organice daca s-ar fi confruntat cu provocarile pe care le aduce azi industria alimentara care nu mai seamana nici macar cu cea de acum 10-20 de ani.

Natura in jurul nostru ofera echilibru si tot ce avem de facut este sa urmam fidel principiile ei pentru a convietui in pace cu ea.

Energia vietii este cruciala pentru starea de bine. Daca cei mici vin in contact cu ea prin alimentele vii si intregi, cat mai timpuriu posibil,  atunci aceasta obisnuinta sanatoasa va ramane cu ei toata viata.

In plus, consideram ca hrana constienta este o asigurare de sanatate pentru noi si copiii nostri.

La noi hrana este proaspat preparata zilnic, organica in cea mai mare parte (in functie de ingredientele gasite). Profesorii si copiii mananca impreuna ca intr-o mare familie. In plus, in educatia Montessori, rutina mesei are un loc aparte in procesul educational, acesta fiind un prilej zilnic pentru achizitionarea de noi aptitudini sociale si nu in ultimul rand, de lectii de gratie si curtoazie, parte din curriculum-ul Montessori.

Ingredientele sunt livrate de doua sau trei ori pe saptamana de la furnizori de incredere cu care construim relatii sustenabile. De asemenea, ne rezervam dreptul sa refuzam materia prima neconforma cu asteptarile noastre. Mancarea ramasa intr-o zi este impartita personalului unitatii de invatamant prin rotatie. Nu se arunca si nici nu se consuma a doua zi.

Din zona produselor animaliere oferim file de peste crescut liber si uneori iaurt si branza de capra. In rest, ingredientele vin din zona bucatariei vegane si crud vegane (ori de cate ori ne permit gusturile pe care le accepta comunitatea de copii). Trebuie sa tinem cont ca acomodam la o masa gusturi foarte diverse pe care cei mici le-au incarnat de la mesele in familie. Aici ne confruntam cu provocari diverse. Insa perseverenta si rabdarea ne-au ajutat sa convingem parintii si  profesorii ca exista valoare mare in hrana integrala fara  pesticide si ierbicide (care creeaza si confuzie mentala). Astfel, practica noastra de ani de zile a dovedit ca, in final, cei mai multi copii integreaza gusturile naturale si echilibrate.

Stim ca sunt afirmatii indraznete si suntem mandri de ele.

Bazat de feedback-ul saptamanal (uneori zilnic) de la profesorii din fiecare clasa, ne preocupam mereu de noi gusturi si feluri de mancare, meniul nostru fiind periodic in schimbare si adaptare.

Sustinem si seminarii pe temele nutritiei si adoptarii unui stil de viata holistic pentru parintii nostri. Asa cum bine stim, se impune ca adultii sa isi puna propriile centuri de siguranta si masti de oxigen inainte sa ii poate ajuta pe cei mici si astfel sa le serveasca drept exemplu bun pentru ei.