Blog

Tema împărțirii în rândul copiilor este un subiect care, de obicei, interesează atât părinții, cât și bunicii, educatorii sau alti adulți  care se ocupă cu copii cu vârste cuprinse între 0 și 6 ani și chiar mai mari. Toate aceste persone acordă importanță acestui aspect și investesc mult timp în a-i învăța pe cei mici  să fie generoși și cooperativi și tind deseori să-i judece în mod negativ pe cei  care nu manifestă astfel de comportamente.

Citeste mai mult  


Omul a cucerit Cosmosul și a făurit multe lucruri care nu puteau fi nici măcar bănuite în vechime. Totuși acest om încă nu știe cine este, de unde vine și după ce tipar divin se construiește.

Citeste mai mult  


Există numeroase studii realizate cu ajutorul encefalogramelor electrice EEG care arată că muzică influențează amplitudinea și frecvența undelor cerebrale, respirația și rezistența electrică a pielii; face ca pupilele să se dilate iar anumite tipuri de muzică pot crește tensiunea și pulsul.

Citeste mai mult  


Dezvoltarea ființei umane este deseori dificil de studiat. În comparație cu viața plantelor și a animalelor unde speciile se dezvoltă aproape independent de la naștere, ființele umane se nasc fără aceast tip de independență și au nevoie de multă grijă și atenție constantă. Această dependență strânsă creează o legătură puternică între copil și persoana care îl îngrijește în mod special. 

Citeste mai mult  


În cartea “Descoperirea Copilului”, Maria Montessori vorbește despre ceea ce se numește simțul stereognostic, simț care se referă la identificarea obiectelor pe baza reliefului lor.
 
“Să recunoaștem forma unui obiect atingandu-l peste tot cu vârfurile degetelor, precum fac orbii, nu este doar un exercițiu pentru simțul atingerii. De fapt, prin simțul “atingerii” se percep doar calitățile superficiale precum netezimea sau asprimea. În schimb, când mâna și brațul sunt purtate peste un obiect, atingerii i se adaugă și mișcare. Această adăugare este atribuită unui simt special, un al șaselea simt, denumit simt muscular, care permite multor impresii să fie depozitate în “memoria musculară”, cea care ține minte toate mișcările efectuate.

Citeste mai mult  


Când copiii mici folosesc materialele de la activitățile artistice spunem de obicei că mâzgălesc (scribble). Cuvântul “scribble” provine din limba Latină și înseamnă a scrie sau a desena cu grabă fără a se îngriji de vizibilitate sau valoare, semne indescifrabile sau fără sens. Majoritatea oamenilor cred acest lucru despre munca celor mici.

Citeste mai mult