A dărui și a nu aștepta înapoi, a fi recunoscător pentru ceea ce suntem și avem sunt calități profunde și puternice. Maria Montessori spunea că exprimarea recunoștinței pentru ceea ce ni s-a dat este o manifestare a spiritului uman. Prin încurajarea copiilor să fie multumitori și să dăruiască la rândul lor celor care au mai puțin susținem dezvoltarea lor spirituală. La un nivel practic, dând copiilor mici ocazia să învețe cum să-și exprime aprecierea poate deveni baza pentru lecțiile de grație și curtoazie.

În urma Târgului de Crăciun din decembrie, pentru care copiii Clasei Ginger au lucrat intens, s-a strâns o suma de bani cu scopul de a fi dăruită mai departe altor copiii care au mai puțin și care au nevoie de susținere. Astfel am aflat despre cei aproximativ 40 de copii găzduiți permanent în Casa Mia’s Children. Mia’s Children este o organizație non-profit, la baza căreia stă un Vis: Visul de a salva copiii și tinerii din București și din zonele limitrofe care au resurse limitate, sunt neglijați, abandonați sau abuzați. Visul de a-i vedea devenind membri fericiți și sănătoși ai societății românești, din punct de vedere fizic, emoțional și spiritual. La Mia’s Children, copiii au parte de educație, consiliere, cursuri de artă, canto, creație literară, teatru, activități sportive și multe altele. Așa i-am cunoscut și noi pe acești copii minunați. Înconjurați de căldură casei lor și de adulți dedicați creșterii lor, copii foarte talentați și bucuroși că le călcăm pragul.

Ne-am propus ca din banii strânși la târg să fie cumpărate rechizite, materiale pentru artă, lucru manual și alimente. Să colectăm pentru ei produse de igienă corporală și cărți… cât mai multe cărți. Iar o parte din ceea ce ne-am propus s-a și împlinit cu ajutorul copiilor și părinților Echilibria. În fiecare săptămâna, câte un grup de 6 copii ai Clasei Ginger merge la cumpărături, după care îi vizitează pe copiii de la Mia’s Children pentru câteva ore. Sunt momente frumoase de socializare, povestesc despre școlile lor, despre talentele pe care le au, își arată unii altora la ce sunt buni și povestesc despre activitățile din casa lor. De fiecare dată se despart entuziasmați că s-au cunoscut, că au împărtășit fiecare din frumusețile copilăriei lor. Sunt gesturi mici, poate vizite prea scurte pentru cât ar dori copiii să se joace, însă e o oportunitate de a-și exprimă această tendința umană – de a fi în serviciul altora, de a dărui. Dăruirea este parte din bunătatea înnăscută și dezvoltarea spirituală a copilului la care noi, profesorii, avem onoarea să luăm parte și să le încurajăm. Dacă doriți să cunoașteți îndeaproape proiectul Mia’s Children și rezultatele acestuia puteți accesa website-ul lor www.mias-children.ro Iar dacă aveți curiozitatea de a afla despre acești copii prin ochii și sufletul altui copil, mai jos găsiți un “articol” scris de una dintre fetițele Clasei Ginger (Maria, 9 ani), după vizita sa la Mia’s Children.