Părinții își pot ajuta copilul prin crearea unui mediu care să-i faciliteze independența. Maria Montessori spune: “Orice ajutor inutil dat copilului devine un obstacol în calea dezvoltării lui.”
Este nevoie să încurajați copilul să exploreze mediul înconjurător (într-un mediu sigur, fără pericole), să capete propria lui experiență cu privire la acesta. Doar așa lumea înconjurătoare va prinde formă și sens, desfășurându-se sub ochii lui că o hartă mentală a experiențelor. Fiind mereu expuși unor experiențe senzoriale complete (văz, auz, miros, gust, kinestezic), copiii înțeleg mersul logic al lucrurilor, înțeleg ciclicitatea evenimentelor și fac asocieri conform cu realitatea. Exploatarea și exersarea corectă a simțurilor vor crea un mediu sigur pentru copil, un mediu în care acesta își poate cultiva încrederea în propriile forțe și poate obține disciplina interioară necesară formării că adult.
Exemple de activități senzoriale, pe care le puteți face cu copilul acasă:
Pentru copiii mai mici puteți pregăti un cadru cu activități liniștitoare, relaxante: joaca cu apă, cu nisip, cu gheață, bol cu semințe, pictură cu degetele. Mirosurile și gusturile din bucătărie, atunci când gătim, îi vor ajuta pe copii mai târziu să discrimineze ușor între arome (rom, vanilie, scorțișoară, oțet, condimente).
Pentru copiii mai mari, dezvoltarea cognitivă poate fi stimulată prin văz în cazul experiențelor din bucătărie: efectul oțetului în combinație cu bicarbonatul; cum se separă uleiul și apa atunci când sunt amestecate; cum se topește gheața și mai apoi, prin fierbere, cum se evaporă; cum crește maiaua la aluat.
Pentru simțul auditiv puteți crea variate instrumente din cutii sau sticle pline cu semințe/ nisip/bile; pahare umplute cu apă, în diverse cantități- sunetul se obține prin lovire ușoară cu o lingură sau prin suflare deasupra fiecărui pahar.
Pe lângă stimularea senzorială, copiii dezvoltă și capacități cognitive deosebite. Își pun întrebări, se îndoiesc și testează, apoi își dezvoltă o gândire creativă. Concepte precum părțile componente ale obiectelor/plantelor, amestecul culorilor sau al diferitelor tipuri de materiale, stările de agregare, gravitația sunt foarte ușor de explorat și de înțeles prin joacă senzorială.
Veronica Andrei, Educator 3-6 ani