WHY I AM

Dana Crețeanu

Educator Diplomă AMI 3-6 ani
„Lumina nu poate veni decât de la început, de la un punct aflat lângă zero. Numai copilul ne poate îndruma, după ce vom fi pregătiți sufletește să-l urmăm, și ne va conduce de la zero la început și de la început la dezvoltare. ---- Maria Montessori

Biografie

Pe parcursul anilor de studiu, am cochetat cu lumea politică, mărturie stând zilele petrecute la Camera Deputaților, însă aveam să realizez că este o lume cu care rezonez foarte puțin. Studiilor universitare li s-au adăugat cursuri de vânzări și de dezvoltare a abilităților de comunicare, operare date și organizare de evenimente, necesare în activitatea pe care am desfășurat-o, vreme de mulți ani, într-o companie multinațională.

Ce vreau să fac? Ce mi-ar plăcea să fac? Ce mi-ar aduce bucurie, satisfacție și împlinire? Sunt întrebări care mi-au însoțit căutarea ani buni, întrebări care aveau să își găsească răspunsul la prima întâlnire cu universul Montessori, o lume în care lucrurile arătau altfel decât ceea ce știam, învățasem și trăisem până atunci – “educație pentru viață”, “educație ca ajutor dat vieții”, dragoste necondiționată, respect, sensibilitate, dezvoltare naturală și armonioasă, disciplină activă, stimă de sine și echilibru. Așadar, întâlnirea a fost decisivă: am fost cucerită iremediabil, iar viața mea avea să se schimbe.

Astfel, la începutul anului 2016, s-a deschis pentru mine o lume nouă în care am intrat cu recunoștință și determinare, cu dorința și bucuria de a învăța. M-am alăturat echipei Echilibria Montessori ca asistent educator la grupa Terra Arte (3 – 6 ani). În spijinul meu a venit cursul de pregătire pentru asistenți educatori (Children’s House Assistants Course – Asociation Internationale Montessori, februarie 2016), oferindu-mi șansa de a pătrunde în tainele pedagogiei Montessori. Și fiecare zi s-a transformat într-o lecție despre dragoste și încredere, despre respect și colaborare, despre viață și despre măreția ei.

“Copilul, omul liber, trebuie să ne învețe pe noi și întreaga societate ce sunt calmul, ordinea, disciplina și armonia. Când îl ajutăm, înflorește și iubirea de care avem atâta nevoie. pentru a aduce oamenii împreună și pentru a face ca viața să fie plină de bucurie.”

Îmi place să cred că eu am adus timp, răbdare, creativitate, înțelegere și apreciere; cursul a adăugat cunoaștere, a fost treapta de început pe drumul formării și pregătirii mele, dar a și întărit dorința de a rămâne în domeniul educației, de a face și de a dărui mai mult. Ca să fac mai mult, aveam nevoie de mai mult, de o mai bună cunoaștere și înțelegere a copilului și a nevoilor sale, în diferitele etape de dezvoltare, de o mai bună cunoaștere a tendințelor sale și a mediului, a materialelor și a utilizării acestora potrivit scopului în care au fost create. Și toate acestea aveau să vină. Pentru a studia în profunzime metoda și practica Montessori, am avut extraordinara șansă de a merge în Italia, la Perugia (2017 – 2018), acolo unde am întâlnit cei mai buni profesori, pedagogi care m-au luminat și mi-au dat aripi, mi-au deschis sufletul și mintea, profesori cărora le mulțumesc în fiecare zi, înainte de a intra în clasă.

Pentru mine, nu este doar o bucurie, ci un mare privilegiu să fiu în mijlocul copiilor, să îi ghidez cu dragoste în această călătorie minunată, numită copilărie, să pășim împreună pe drumul dezvoltării și al cunoașterii.

Formarea educatorului începe cândva, dar nu se termină vreodată.

Și acum căutarea mea continuă, însă întrebările sunt diferite, căci mi-am găsit, deja, drumul!

Educație