WHY I AM

Maria Constantinescu

Profesor de Arte
“Dintr-o suită de întrebări succesive la întrebarea “Pentru ce?” se va naște răspunsul inechivoc, care are știința și puterea de a se pune în act folosindu-se de mine ca de un instrument. Rar am întâlnit bucurie mai mare decât cea de a mă face muzică vieții. Când eram copil măsuram timpul în anotimpuri și vacanțe. ”

Biografie

Atunci am învățat că timpul are prețuri diferite.

Un preț avea timpul paradelor militare cu prezența obligatorie a copiilor când orele deveneau o masă vâscoasă din care parcă nu mai aveai scăpare…

Cu totul alt preț aveau orele petrecute cu vreun profesor dăruit care reușea să-mi aducă Cerul în inima și mintea mea de copil.
Am iubit cu o iubire aparte toți profesorii mei de Arte Plastice.

Tin minte neprețuitele vacanțe la bunici, jocul de lumini din curtea viu colorată a casei lor, adierea caldă a vântului de vară, imprimeul floral de pe rochia mamei, brațele ei calde… Totul a rămas cu mine de parcă le trăiesc iarăși și iar, clipă de clipă, și acum.
Iubirea a știut să țină timpul în loc, dăruindu-mi posibilitatea să mă bucur la nesfârșit de acele momente de gratitudine.

Acum cred ca viața mea este acest drum care a început cândva cu timpul măsurat în anotimpuri și a continuat cu timpul măsurat în momente de admirație, entuziasm, bucurie a cunoașterii și mă îndrept spre timpul în care fiecare secundă poate deveni locul tainic unde se poate naște, crește, înmulți și răspândi în lume bucuria, iubirea, sensul existenței umane. În mijlocul copiilor, ca nicăieri în altă parte, acest proces este acut, puternic și profund.

Iar metoda Montessori este pentru mine locul ideal în care toate converg spre acel loc tainic în care omul-copil este văzut și tratat ca un tot întreg, care știe cum și încotro să crească, exact ca florile din grădina bunicii mele.

Le sunt profund recunoscătoare tuturor copiilor, carora măcar și pentru o secundă le-au strălucit ochii de bucurie atunci când împreună am învățat, descoperit ceva nou despre noi înșine și despre lume.

Am primit din plin și m-am străduit să dăruiesc din plin.

Educație