Undeva între vârsta de 6 luni și 1 an majoritatea copiilor începe să își apuce câte o mâna sau un picior atunci când sunt îmbrăcați de către adult. Pe la 1,5 ani mulți dintre ei vor să poarte lenjerie la fel că frațîi sau colegii mai mari. Unii vor arăta mare interes pentru a încerca să se îmbrace sau să se dezbrace, în timp ce alții sunt foarte încântați să încerce hainele mai mari ale părinților. Acestea sunt semne că cel mic este pregătit să se îmbrace singur. 

Când copilul începe să arate interes pentru îmbrăcat, are nevoie de timp pentru a proba haine, fără graba de a fi gata pentru plecar. În aceasta etapa este recomandată joaca prin probarea articolelor simple de îmbrăcăminte cum ar fi căciuli, eșarfe, papucei. Un astfel de joc se poate desfășura astfel: părinții stau așezați pe podea împreună cu copilul și fiecare își îmbracă pantalonii, șosetele și tricoul. Îi arătăm ce să facă prin mișcări lente, despărțind fiecare acțiune în pași simpli pe care copilul să-i urmeze. Copilul are nevoie să-i fie acordat acest timp pentru a încerca până reușește. Îl ajutăm doar cât este nevoie să depășească dificultatea pe care o întâmpină, apoi îl lăsăm să continue singur.

Hainele sale trebuie să fie la îndemână, așezate pe rafturi și coșuri la inaltimea sa, agățate în cuier sau puse pe umeraș, în așa fel încât să-i fie ușor să ajungă la ele sau să le pună la loc. Tot ce e necesar pentru îmbrăcat trebuie să-i fie accesibil.

Cu cât copilul înaintează în vârstă și este mai independent, cu atât este mai bine să fie lăsat să facă alegeri. Trebuie să aibă la îndemână două seturi de haine din care el să aleagă dimineața. Iar la sfârșitul zilei îl putem întreba cu ce și-ar dori să se îmbrace a două zi. Este foarte important să aibă haine comode și ușor de imbrăcat pentru a-l stimula sa încerce și a-l ajuta în dezvoltarea sentimentului de reușită.

Mai jos sunt câteva sugestii:

  • Număr limitat de haine pentru a le face alegerile mai ușoare
  • Hainele să fie la indemâna copilului
  • La îndemână numai hainele de sezon și hainele potrivite de zi cu zi Hainele pentru ocazii speciale să fie într-o altă parte a dulapului până când va fi suficient de mare pentru a înțelege diferența
  • La vedere să fie numai hainele care au mărimea potrivită
  • Să aibă un scăunel potrivit înălțimii lui pentru a se așeza atunci când se îmbracă
  • Hainele să fie ușor de îmbrăaât și dezbrăcat: pantalonii cu elastic în talie, încălțările cu velcro sau șiret elastic

 Copiii au nevoie să le arătăm răbdare atunci când încearcă să se îmbrace singuri. Într-adevăr, durează mult mai puțin să îi îmbrăcăm pe cei mici decât să îi lăsăm să se îmbrace singuri. Sunt însă diverse ocazii în care e nevoie să începem imbracatul mai devreme astfel încât să fie timp pentru arătat, încercat și exersat. Iar atunci când timpul este prea scurt, îi explicăm copilului că azi îl vom ajuta noi pentru că trebuie să ajungem undeva rapid. 

Îmbrăcarea gecilor sau a hainelor mai groase

Atunci când cel mic trebuie să îmbrace haina de toamnă/iarnă poate simți acest lucru că pe ceva foarte straniu. Câteodată chiar și adulții întâmpină dificultăți în a nimeri mânecă lăsată să atârne undeva acolo în spate. La fel este și pentru un copil, chiar mai dificil.  Tehnică prezentată mai jos poate fi o metodă ușoară de a-și pune haina cu un minim de ajutor din partea adultului:

1. Copilul pune haina jos, țînând cu mâinile de guler și așezând haina cu interiorul în sus.

2. Introduce mâinile în mâneci și ridică haina deasupra capului. Mânecile vor alunecă pe brațe.

3. Haina alunecă spre spate și copilul va trage partea din față aranjând-o. Când copilul va stăpâni această tehnică se va simți independent și va avea un sentiment de reușită, putând exersa oricât de mult dorește.