Sunt acele momente mărunte însă cu impact mare în procesul de învățare de zi cu zi al copiilor. Atunci când ei au o nevoie, o idee, un impuls de a face ceva pentru a-și rezolva problema. Se zice că cel mai probabil să primim ceea ce ne dorim atunci când știm cum să cerem! 

Așa s-au gândit și câțiva școlari atunci când și-au dat seama că au citit deja toate cărțile și enciclopediile pe care le aveau în clasă și că le-ar trebui unele noi. Au compus o cerere către directoarea școlii, alegând o coală roșie pentru a-și așterne cuvintele.

 “Elevii clasei Ginger,Pentru doamna director Ileana,Bună ziua!Doamnă Director,Subsemnații Mara O., Marius P., Tudor P. ne-am dori niște cărți noi la clasa Ginger, deoarece pe celelalte le-am studiat. Va rugăm să ne aprobați un buget pentru a merge la Cărturești să achiziționăm Enciclopedii despre: animale, plante, corpul uman, tehnologie și istorie.Va mulțumim!”

Bineînțeles că o astfel de cerere atât de frumos formulată le-a și fost aprobată. Astfel mai aveau nevoie să stabilească bugetul și când vor face un going out pentru achiziționarea cărților. În tot acest timp au aflat de târgul de carte Gaudeamus unde vor putea găsi reduceri și de unde cu siguranță vor cumpără și mai multe cărți din bugetul alocat.

Și-au organizat ieșirea la Gaudeamus, unde au petrecut timp îndelungat printre multele standuri de cărți, putând astfel să le răsfoiască și să facă cele mai bune alegeri. S-au întors la școală cu noile lor achiziții pentru clasa, bucuroși fiind că au găsit enciclopedii foarte interesante, și scumpe de altfel, pe care le-au cumpărat cu discounturi mari. Evident că au depășit cu mult bugetul propus, însă orice carte în plus este un câștig pentru întreagă clasa. 

“Nimic nu poate face ceea ce face o carte. Te ridică din viața ta către o lume cu totul nouă, o nouă perspectivă. O carte este că un vis pe care îl împrumuți de la un prieten.”Dave Kellett